Endoskopi Nasıl Yapılır

Endoskopi Nedir? Endoskopi Nasıl Yapılır ? 

Yaklaşık  8-12 mm çapında ve ucunda kamera olan kıvrılabilen bir alet yardımı ile yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağının incelenmesine endoskopi denir. Endoskopi yemek borusu; mide ve oniki parmak bağırsağının rahatsızlıklarında; sorunun ortaya çıkarılması amacıyla yapılan oldukça etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Endoskopi teşhis amacıyla kullanıldığı gibi; mide kanamaları gibi durumlarda ve mide poliplerinin alınmasında da kullanılabilmektedir. İşlem esnasında mide içerisinde herhangi bir tümör oluşum izlenirse tanıyı kesinleştirmek amacıyla biyopsi alınmasına da olanak sağlamaktadır.


Endoskopi Nasıl Yapılır ? 

Endoskopi yapılmadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir.Örneğin mide yanması için verilmiş olan ilaçların,işlemden iki hafta önce kesilmesi, üst sindirim yolunun dayanıklılığını azaltarak, işlem sırasında kanama olasılığını arttıran kan sulandırıcı ve ağrı kesici ilaçların da işlemden iki hafta önce kesilmesi uygun olur. İşlemin 8 saat öncesinden başlanarak hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.

Hastadan, öncelikle işlemin özelliklerini ve istenmeden oluşabilecek yan etkileri anladığını,sağlık durumunun değerlendirilmesi için gerekli olduğuna karar verilmiş bu işlemin yapılmasına rıza gösterdiğini belirten bir kağıdını imzalamasını istenir. İşlem esnasında duyulabilecek hafif ağrının denetlenmesi için,hastanın,boğaza uygulanacak lokal anestezik sprey ile damar yolundan verilecek bilinci kaybettirmeyen sakinleştirici yapılır.Bir buçuk saat süreyle yemek yiyemez ve sıvı içemez. Bilinci kaybettirmeyen sakinleştirici ilaç seçilirse,hastanın,işlemden sonra en az yarım saat dinlendirilmesi ve ancak birlikte gelen sorumlu bir yetişkinin eşliğinde evine gitmesine izin verilir. Görevli hemşire,hastanın, sol yanı üzerine yatmasını ister.Varsa takma dişler ve gözlük çıkarılır.Hastanın ağzına,inceleme borusunu ısırarak,içindeki iletken tellere zarar vermesini önlemek için,ortasında delik olan ısırmayı engelleyici bir ağız koruması yerleştirilir. Endoskopi ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. İşlem sırasında mideyi şişirmek için verilen hava,işlem sonunda geri boşaltılır.

Endoskopi yaklaşık kırk yıldır özellikle sindirim sistemi incelemesinde kullanılmaktadır. Eskiye oranla çok hareketli, esnek, daha ince, görüntü kapasitesi yüksek cihazlar sayesinde verimli sonuçlar elde edilmektedir. Endoskopinin başarısı ve hastanın endoskopiden rahatsızlık duymaması kimin yaptığına, nerede yapıldığına, nasıl yapıldığına ve deneyimli bir yardımcı ekibinin olup olmamasına göre değişmektedir. Endoskopiyi bu konuda eğitim görmüş olanlar yani gastroenterologlar yapmalıdır.



Anda baru saja membaca artikel yang berkategori Endoskopi Nasıl Yapılır | Endoskopi Nasıl Yapılır Video | endoskopi ne kadar sürer | endoskopi nedir | endoskopi nedir ne işe yarar dengan judul Endoskopi Nasıl Yapılır. Jika kamu suka, janganlike dan bagikan keteman-temanmu ya... By : En Kolay Yolu
Ditulis oleh: Adsız -

Belum ada komentar untuk "Endoskopi Nasıl Yapılır"

Yorum Gönder