Dünya UNESCO Gastronomi Listesine Giren Gaziantep Mutfağı.

          Ne zaman bu şehrin ismini duysam ilk önce durup şöyşe bi düşünüyorum; Her konuda zengin, her konuda ismini dünyaya duyurmuş içine girince kaybolduğum şehir ve Dünyada şehir ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep. Gaziantep mutfağında, Gaziantep'in o dar sokaklarında tarihin bütün izlerini yakalamak mümkündür.
          Gaziantep mutfağı, özel damak zenginlikleri ile tüm dünya mutfakları arasında çok önemli bir yere sahiptir. Gaziantep’te yemek yapmak bir sanattır. Nesilden nesil’e bir miras titizliğiyle yapılan yemekler aranılan damak tadının bulunmasını sağlamıştır.
Bilindiği gibi tarihi İpek Yolunun Gaziantep’ten geçmesinedeniyle birçok kültüre hizmet etmiş olan bu güzel şehrimiz doğal olarak yemek çeşitliliği ile de farkını yansıtmaktadır.
291 çeşit özgün yemek çeşitleri ile Türkiye ve dünyanın en zengin mutfağı olarak tespit edilmiştir Antep Mutfağı… Bunu gerçekten hakediyor bir şehre yemek, tatlı bu kadar çok yakışır! mı bilmem ama Gaziantep denilince ben acıkıyorum. :) Devam edelim...

          Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliğinin dışında kurutulmuş gıdaları(patlıcan, domates, biber) ve baharat çeşitliliğiyle de öne çıkmaktadır…

         
Türkiye’nin ilk mutfak müzesi Antep Şahinbey’de bulunmaktadır.
Türkiye’nin ilk mutfak müzesi Antep Şahinbey’de bulunmaktadır.

          Gaziantep mutfağı denilince akla ilk önce Kebap gelir. Tatlı olarak ise tartışmasız bir şekilde baklava yer almaktadır. Ha birde Lahmacunu unutmamak gerek bunlar Anteplilerin vazgeçilmez üçlüsü arasında yer almaktadır.

           Yemeklerde nane, sarımsak, kırmızıbiber ve baharat bolca kullanılır. Antep sucuğu, Besni sucuk ve pestili, Samsa ve Bastık inanılmaz lezzetler arasındadır.

          Çiğköfte, içli köfte, Kilis kebabı, yenidünya, elma kebabı, simit kebabı, Alinazik diğer meşhur yemekleri arasındadır.

           Yukarıda saydığımız yemek çeşitlerinden fark edildiği gibi Gaziantep mutfağı ete dayalı bir yemek kültürüne sahiptir. 

           Daha çok koyun eti tüketilmektedir. Tek başına sebzeli yemek çeşidi az yapılmaktadır. Sebzeli yemek yapılsa dahi etli yapılmaktadır. 

Gaziantep Mutfağındaki Yemek Çeşitlerini Sıralamak Gerekirse;

Gaziantep Beyran Çorbası
1-Çorba Çeşitleri

          Mercimek Çorbası, Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası, Alaca Çorba, Yoğurtlu Dövme Çorbası, Maş Çorbası, Antep Tarhana Çorbası, Maş hor Çorbası, Öz Çorba, Keme çorbası, Un Çorbası, Yoğurtlu Un Çorbası, Yoğurtlu Lebene Çorbası, Yoğurt Çorbası, Süt Çorbası, Düğün Çorbası, Şafak Çorbası, Soğan Çorba, Aşır Çorbası, Muni Çorba.

2-Et Yemekleri

          Kelle paça, et paçası, beyran, şıveydiz, yoğurtlu patates, kabaklama, doğrama, boranı, pir pirim aşı, alinazik, patlıcan musakka, Ekşili Taraklık, et kızartma, Et Sarması, Kuveysal, Darap Gatel, et Paça, Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, terbiyeli Köfte, Ciğer kavurması, Ciğer tavası

gazantep mutfağından sarma ve dolmalar
3-Dolma ve Sarma Çeşitleri

          Karışık Antep Dolması, Firikli Acur dolamsı, Bulgurlu Kabak Dolaması, Yoğurtlu Kabak Dolması, Haylan Kabağı Dolması, yaprak sarması, lahana sarması ve pancar sarması.

4-Hamur İşleri

          Lahmacun, peynirli pide, şekerli pide, yeşil zeytin böreği, peynir semseği, lor semseği, çökelek semseği, tatar böreği, şiş börek, omaç, pisi böreği.

5-Köfte Çeşitleri

          İçli Köfte, Sini Köftesi, Topaçlı Köfte, Malt ıhalı Köfte( Kırmız Mercimek) Ekşili Ufak Köfte, Haveydi Köftesi.

6-Pilav Çeşitleri

          Etli Pilav, Firik Pilavı, İç Pilav, Sebzeli Pilav, Meyveli Pilav, Mercimekli Pilav, Kıtmalı Bulgur Pilavı, Sebzeli Bulgur Pilavı, Lolazlı (börülce) Pilav.

7-Kebap Çeşitleri

          Ciğer kebabı, Terbiyeli tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı, Torbada Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak Kebabı, Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme Kebabı belli, Soğan kebabı.

Gaziantep'in leziz baklavaları
8-Tatlı Çeşitleri

          Baklava, bülbülyuvası, fıstıklı sarma, kadayıf, lokma tatlısı, irmik helvası, aşure, zerde, sütlaç, bastık, nişe helvası, guymak, kaygana, şıllık, kere biç, mayanalı kahke ve hedik.

9-Zeytinyağlı Yemekler

          Ötçe, bıbbıkiye, ekmek aşı, pancar kavurma ve zeytinyağlı kabak içi.

10-Tavalar ve Kavurmalar

          Saçma tavası, sarımsak tavası, domates tavası, bakla tavası, fasulye tavası, et kavurması, ciğer kavurma ve et kızartması.

11-Yoğurtlu Yemek Çeşitleri

          Sarımsak Aşı, Şiveydiz, Acur Muntaniyesi, Yoğurtlu Keme, Yoğurtlu Bakla.

12-Piyaz ve Salatalar

          Maş, fasulye salatası, loğlaz, patates salatası, yeşil zeytin piyazı, çoban salata, domates salatası, koruk salatası, patlıcan salatası ve cacık.

13-Kahvaltılıklar

          Katmer, kaymak, muhammara, yeşil zeytin ekşilemesi, dorgambaç ve tarhana eritmesi

          Sevgili okurlar hakkınızı helal edin ben acıktım eminim sizde acıkmışsınızdır. Gaziantep tarihi ve mutfağı bakımında her yeri ile lezzetli mutlaka gelip gezmenizi tavsiye ediyorum Herkese AFİYET OLSUN.... Yorumlamayı unutmayın...


Anda baru saja membaca artikel yang berkategori baklava | beyran | çorba | Gastronomi | gaziantep | Gaziantep mutfağı | gezi | kebab | mutfak | nizip | salata | UNESCO | yemek dengan judul Dünya UNESCO Gastronomi Listesine Giren Gaziantep Mutfağı.. Jika kamu suka, janganlike dan bagikan keteman-temanmu ya... By : En Kolay Yolu
Ditulis oleh: Adsız -

Belum ada komentar untuk "Dünya UNESCO Gastronomi Listesine Giren Gaziantep Mutfağı."

Yorum Gönder